play-off nacompetitie: AZ en Groningen winnen

AZ- Heerenveen

Pikant genoeg moest Marco van Basten Europees voetbal afdwingen tegen zijn nieuwe werkgever AZ, dat noodgedwongen anders uit de startblokken kwam.

Door de blessures van Aron Jóhannsson, Denni Advic en Fernando Lewis en Raymond
Beerens leek het of trainer Dick Advocaat le een tactisch foefje had gevonden door zijn elftal in een 4-4-2-formatie te laten spelen.

Vleugelspits Steven Berghuis -die zijn tegenstanders en met name  Joost van Aken keer op keer zoek speelde stond daardoor met Johan Berg Gudmundsson in de spits.

Het gevolg was dat de kwartfinalist van de Europa League het middenveld bij afwezigheid van de Heerenveense bankzetter Hakim Ziyech, domineerde. In een tijdsbestek van 12 minuten stelde AZ zijn kandidatuur voor de volgende ronde in de play-offs van de eredivisie om een ticket voor de Euro Leauge. Celso Ortiz schoot een een terugkomende bal  hard in het Heerenveen-goal, nadat Berghuis een individuele actie had besloten met een schot tegen de paal.

Vervolgens liep de ploeg van Advocaat op weg naar de eerste thuiszege sinds 23 maart (2-1 tegen PEC Zwolle) in rap tempo uit naar de 3-0 eindstand. En dan mocht Heerenveen nog van geluk spreken dat het na de openingsgoal van Ortiz nog tien minuten duurde voor AZ de score opvoerde. Vier minuten na de 1-0 was diezelfde Ortiz immers al over het been gegaan van Marten de Roon.

Scheidsrechter Danny Makkelie liet toen nog doorspelen, maar kende even later wel een penalty toe, nadat Van Aken Berghuis had vastgehouden. Nemanja Gudelj benutte de strafschop koelbloedig. Een minuut later was Heerenveen-doelman Kristoffer Nordfeldt opnieuw verslagen, toen Berghuis weer opdook voor zijn doel na een pass van Markus Henriksen.

Blessure Finnbogason

Dat het niet de avond was van Heerenveen bleek vlak voor rust, toen Alfred Finnbogason geblesseerd uitviel na het missen van een grote kans. Van Basten besloot Ziyech alsnog in te brengen, maar het leverde geen aansluitingstreffer meer op. En dat terwijl de Friezen eerder dit seizoen beide onderlinge ontmoetingen nog met 4-2 en 5-1 wonnen.

Ook het dankzij alle inspanningen van het seizoen toch meer en meer vermoeid ogende AZ scoorde niet meer, hoewel met name Joey Gudmundsson het met enkele afstandsschoten nog probeerde. Desondanks lijkt het al vrijwel vast te staan dat AZ zich gaat plaatsen voor de finale van de play-offs. En dus lonkt opnieuw een lang Europees avontuur. Stiekem zal ook Van Basten er vrede mee hebben.

Groningen -Vitesse

FC Groningen continueerde een lange reeks goede wedstrijden met weer een overwinning. Echt eenvoudig ging het niet. De Arnhemmers hadden een grote mogelijkheid om al binnen een kwartier op 0-1 te komen, maar Christian Atsu miste in de eerste helft een strafschop. Lindgren had Ibarra  Twee minuten voor tijd besliste verdediger Lorenzo Burnet het duel door met een punter de enige treffer in de hoek te prikken. Coach Peter Bosz toonde zich strijdvaardig: "Geen zorgen, in Arnhem gaan we echt wel winnen"