maandag 12 mei 2014

NEC gedegradeerd na play-offs

Sparta heeft met een daverende overwinning op NEC gezorgd dat de Nijmegenaren  de eredivisie verlaten. De Rotterdammers wonnen ook zondag in Nijmegen met 3-1. In Rotterdam werd de eerste wedstrijd 1-0 in het voordeel van de kasteelheren.
De Nijmeegse club speelde vanaf 1994 onafgebroken op het hoogste niveau. Sparta moet nog één horde (FC Dordrecht) nemen om na drie seizoenen weer te promoveren. Het duel in de bomvolle Goffert begon spectaculair. Nadat Mimoun Mahi al dicht bij een Rotterdams doelpunt was en Sören Rieks aan de andere kant in kansrijke positie miste, opende Roald van Hout namens Sparta de score met een knappe actie.

Het was het begin van een boeiend half uur tussen de nummer 17 van de eredivisie en de nummer 16 van de eerste divisie. Met veel energie zocht NEC de aanval. Sparta moest steeds verder naar achteren en kwam sporadisch aan tegenstoten toe.

De ploeg van trainer Gert Kruys ontsnapte aan de gelijkmaker toen Rieks buiten bereik van doelman Khalid Sinouh de paal trof. Tegen de verhouding in kwam Sparta uit het niets op 0-2. Bij een counter kwam de bal plotseling, voor de voeten van Mahi, omdat keeper Johnsson bevroren op de doellijn bleef staan. De jeugdige Spartaan aarzelde niet en schoot van dichtbij binnen. Kort voor de rust toonden de Rotterdamse ploeg zich opnieuw dodelijk effectief bij de tegenaanvallen. De zelden scorende Steef Nieuwendaal haalde van buiten het strafschopgebied genadeloos uit.

De tweede helft was minder boeiend. Terwijl veel toeschouwers al naar huis gingen, maakte het aangeslagen NEC de laatste minuten in de eredivisie vol. Daar veranderde het tegendoelpunt van aanvoerder Ryan Koolwijk niets aan. Sparta bleef de lamgeslagen Nijmegenaren teisteren met snelle aanvallen, maar meer treffers bleven uit.

Het Nijmeegse publiek, reageerde woedend. Zij eisten woedend het ontslag van technisch directeur Edo Ophof. Ook buiten het stadion was het onrustig. Spelers van NEC moesten de kleedkamer uit vluchten, omdat ze zich onveilig voelden. Na een optreden van de ME vertrokken woedende fans die tot in de catacomben waren doorgedrongen.