maandag 14 april 2014

Cambuur speelt zich veilig in weergaloos duel tegen Vitesse

SC Cambuur is ook volgend jaar een aanwinst in de Eredivisie. Met een spectaculaire zege op Vitesse werd een langer verblijf in de hoogste divisie veilig gesteld. De Friese club versloeg de bezoekers uit Arnhem in een fantastisch duel met 4-3. Cambuur beleeft als promovendus een historisch goed seizoen, terwijl Vitesse zijn laatste kans op de tweede plaats zag vervliegen..

Cambuur en Vitesse maakten er op het kunstgras van Leeuwarden een ouderwets spektakelstuk van. Beide ploegen speelden vol op de aanval, wat leidde tot kansen én doelpunten over en weer. De Friese club kon ook vrijuit spelen, want Cambuur weet al een tijdje dat het zo goed als zeker is van handhaving. De geel-blauwe formatie beleeft qua puntenaantal zijn beste seizoen ooit op het hoogste niveau en hoopt nu ook hoger te eindigen dan de 14e plek uit het voetbaljaar 1992-1993.

Aanval is beste verdediging

Uit nood geboren stelde interim-hoofdtrainer Henk de Jong van Cambuur maar liefst vier aanvallers op. Hij miste een handvol basisspelers vanwege schorsingen en blessures en gaf daarom Martijn Barto een plaats als als aanvallende middenvelder achter diepe spits Ogbeche. Bij Vitesse stelde trainer Peter Bosz dezelfde 11 spelers op als vorige week tegen Ajax.
De toeschouwers kregen een attractieve en open wedstrijd voorgeschoteld, die van begin tot eind boeide. Nadat Elvis Manu namens Cambuur al de paal had getroffen, opende Kelvin Leerdam namens de bezoekers de score. De rechtsback frommelde bij de tweede paal een doorgekopte hoekschop van Atsu binnen: 0-1.

Spannend en wisselend scoreverloop

Tien minuten later was de stand al weer omgedraaid in het voordeel van de Friezen. Leerdam scoorde de 2-1, maar nu in eigen doel. De ex-Feyenoorder moest onder druk van een andere ex-Feyenoorder, Elvis Manu, de bal wegkoppen. Het leder zoefde echter onhoudbaar in de kruising. In de tussentijd had Michiel Barto gelijk gemaakt bij een actie waarbij keeper Piet Velthuizen. De verdediger scoorde 10 minuten later opnieuw, maar dit keer in eigen doel.
Nog voor rust maakte Atsu er 2-2 van na een splijtende dieptepass van Pröpper. In de tweede helft verzuimde Labyad Vitesse weer aan de leiding te brengen. De 3-2 kwam toch op het scorebord. Na een snelle omschakeling kwam Vitesse gevaarlijk voor het doel, de uithaal van Bertrand Traoré vloog vervolgens keihard in de linkerhoek. Het spel bleef op en neer golven en het vrijuit spelende Cambuur gaf zich niet gewonnen. Met veel strijdlust en de beweeglijke spitsen Manu en Lukoki -uitblinker aan Friese zijde- moesten de Vitesse verdedigers regelmatig naar lucht happen.

Lukoki zorgde voor de gelijkmaker en Lukoki gaf een prima voorzet na weer een snelle uitbraak.
Barto werd matchwinnaar door 20 minuten voor tijd de 4-3 op het scorebord te schieten.

Fries feestje na winst

Vitesse probeerde nog tevergeefs terug te komen. Traore verprutste een kans en ook zijn teamgenoten konden het net niet meer vinden.

Na afloop stormde trainer de Jong van blijdschap het veld op. 'We hebben het op eigen kracht gedaan. Ik ben zó trots, op de jongens, op de club, op iedereen', zo jubelde de interim-trainer.Het behoud van een plek in de eredivisie werd als een kampioenschap gevierd door alle spelers en staf.