zondag 2 februari 2014

Ajax weer niet langs FC Utrecht

Ajax heeft voor het eerst in negen wedstrijden weer punten verspeeld. FC Utrecht hield de koploper vanmiddag in eigen stadion op 1-1.
Ajax trof in Stadion Galgenwaard een flink gerenoveerde tegenstander aan. Utrecht, dat de laatste weken problematisch had verdedigd, haalde vrijdag op de slotdag van de transfermarkt nog even vier spelers binnen. Van hen begon alleen de Franse verdediger Matthieu Delpierre in de basis. Ook de al eerder vastgelegde Amerikaanse spits Juan Agudelo en de jonge linksback Jordy van der Winden, normaal actief bij de beloften, mochten voor het eerst voor eigen publiek aantreden.

Na vier competitienederlagen op rij begon Utrecht bijzonder fel aan het duel met de grote rivaal. Ajax is echter een favoriete tegenstander van de Domstedelingen. De laatste jaren hadden de Amsterdammers zelden de drie punten binnen gesleept. Nadat Mark van der Maarel (over) en Jens Toornstra (voorlangs) namens Utrecht met schoten gevaarlijk waren, kwam Ajax beter in het spel. Dat resulteerde halverwege de eerste helft in de 0-1. Daley Blind mocht in alle vrijheid aanleggen en schoot de bal van afstand achter Robbin Ruiter.

Die voorsprong hield slechts 8 minuten stand, want in de 33e minuut zette Steve de Ridder Utrecht weer op 1-1. De bedrijvige aanvaller troefde Joël Veltman na een lange bal af, glipte langs Jasper Cillessen en schoof de bal vervolgens in het lege doel.

Ook na rust slaagde Ajax er niet echt in om grip op het duel te krijgen, ook omdat het tempo vaak te laag lag en er te veel duels werden verloren. De Amsterdammers mochten vlak na de hervatting zelfs van geluk spreken toen een volley van De Ridder tegen de lat belandde. Wel had Viktor Fischer na krap een uur voor de 1-2 moeten zorgen, maar de Deen punterde de bal voorlangs na een fraaie combinatie met Thulani Serero.

De gelijke stand was voor De Boer reden om Siem de Jong te brengen. De aanvaller ontbrak enkele weken door een spierblessure en verving voorin de matig spelende Bojan Krkic. Met De Jong in het elftal kwam Ajax wat beter voor de dag en was Lasse Schöne met een schot tegen de paal zelfs dichtbij de 1-2. In de slotfase was het echter Utrecht dat het gevaarlijkste was, al werd Cillessen niet meer op de proef gesteld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten