maandag 20 mei 2013

Roda JC neemt eerste horde naar eredivisie behoud

In een volgepakt en kolkend Parkstad Limburg Stadion was Roda JC in de thuiswedstrijd van de play-offs te sterk voor De Graafschap (6-1).

Na de 1-1 afgelopen donderdag in Doetinchem kende De Graafschap een bliksemstart in het . Na een schitterende steekpass van Anco Jansen bleef Jordan Garcia Calvete uiterst koel en zette de bezoekers verrassend op voorsprong. De Limburgers moesten toen nog minstens tweemaal scoren en gingen massaal op zoek naar een treffer.

Sanharib Malki en Martijn Monteyne waren hierin de leidende gidsen. In de negentiende minuut werkte Malki op aangeven van Monteyne de gelijkmaker binnen en vijf minuten later profiteerde Frank Demouge van het voorbereidende werk van de Belgische rechtsback door 2-1 in te koppen. In de 32ste minuut maakte de syrische spits zijn tweede van de wedstrijd en opnieuw zorgde Monteyne voor de assist.

Na rust ging Roda door op de ingeslagen weg en kon Malki voor de derde keer een treffer vieren. De Limburgers namen wat gas terug, maar de eindstand was nog niet bereikt. Mitchell Donald nam nog twee doelpunten voor zijn rekening en bepaalde de 6-1 eindstand. Een domper op de feestvreugde was het feit dat Frank Demouge een blessure opliep en het twijfelachtig is of hij nog in actie komt in de play-offs.

Door de overtuigende zege blijft Roda JC in de race voor nog een jaar Eredivisie, waarin het al sinds het seizoen 1973/74 uitkomt. Roda neemt het in de finalewedstrijd op tegen FC Volendam, dat MVV versloeg.