vrijdag 19 april 2013

van Basten snoept Ajax twee punten af

SC Heerenveen heeft de strijd om de titel in de Eredivisie nog even uitgesteld. Na een mooie tweede helft van de Friezen, moest de lijstaanvoerder vrijdagavond voor eigen publiek twee punten achterlaten. Nummer twee Vitesse kan de landskampioen zondag bij een overwinning in Rotterdam weer naderen tot op drie punten.

Ajax startte vol vertrouwen en koos massaal de aanval. De 1-0 van de goed in vorm zijnde Viktor Fischer na 26 minuten was dan ook geen verrassing. Op aangeven van rechtsback Ricardo van Rhijn kopt de Deen raak. De Friese ploeg leek gedurende de eerste helft niet helemaal bij de les.
De ploeg van voormalig Ajax coach van Basten -weer terug in de Arena sinds het pannenkoeken fiasco - mocht van geluk spreken dat de achterstand niet verder opliep.  Al na enkele minuten maakte Ramon Zomer opzichtig hands in eigen strafschop gebied. Na de wedstrijd zou Zomer ook toegeven dat hij de bal met de hand sloeg en geluk had. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük "vergat" om Ajax een penalty toe te kennen. Niet veel later was sluitpost Kristoffer Nordfeldt een sta in de weg bij een kopbal van Siem de Jong een voorzet van Christian Eriksen trefzeker met zijn hoofd verlengde.

Heerenveen, dat vedette Filip Djuricic al binnen een half uur geblesseerd zag uitvallen kwam pas vlak voor rust tot de eerste serieuze kans. Een van richting veranderd schot van Alfred Finnbogason werd met een katachtige reflex gepakt door "tweede keeper" Jasper Cillessen. Heerenveen kreeg meer vertrouwen en Jeffrey Gouweleeuw was gevaarlijk met een hard schot. topschutter Finnbogason kroop voor Toby Alderweireld en maakte gelijk: 1-1.

Waar Heerenveen tot leven kwam, leek Ajax te zijn ingeslapen. De gelijkmaker schudde de Amsterdammers weer wakker, maar konden niet voorkomen dat SC Heerenveen beter in de wedstrijd kwam en zelfs aanspraak kon maken op meer dan een gelijkspel. Als Cillessen niet attent snel uit zijn doel was gekomen, had Yassine El Ghanassy in de 84ste minuut zijn ploeg op voorsprong te brengen. Ajax had ook kansen op de voorsprong, maar wederom Nordfeldt pakte een schotje van invaller Boerrigter. Een scherpe vrije trap van Christian Eriksen eindigde via het hoofd van Niklas Moisander op de paal. Maar het bleef bij 1-1 in Amsterdam.
Ondanks het puntenverlies blijft Ajax ook na dit weekend koploper in de Eredivisie.